Storm på västkusten

Den svenska kusten står inför en kraftig storm och som fastighetsägare, eller som fritidshusägare, är det viktigt att veta hur man skyddar sin egendom. SMHI har utfärdat en orange varning för stormbyar över Nordvästra Skåne, sydvästra Kronoberg, Västra Halland upp till sydvästra Bohuslän. Stormen kan orsaka allvarliga skador på fastigheter, inklusive villor och fritidshus. Folksam, en av Sveriges största försäkringsbolag, har därför gett råd om hur man skyddar sig själv och sitt hem under en storm.

Det allra viktigaste under en storm är att stanna inomhus och skydda sig själv och sin familj. När du har säkrat din personliga säkerhet är det dags att säkra din egendom.

”När vinden är som starkast kan takpannor, vindskivor och plåttak blåsas av husen, och träd kan knäckas av blåsten. Att hjälpa våra kunder att förbereda sig inför en storm är avgörande eftersom vi vet hur stora och förödande skador stormar kan orsaka,” säger Erik Arvidsson, en skadeförebyggare på Folksam.

Som fastighetsägare kan du vidta åtgärder för att förbereda dig inför en stormvarning. Säkra lösa föremål, såsom presenningar och parasoller, och ta bort alla lösa föremål från din trädgård eller byggplatser. Under en storm kan lösa föremål svepas upp av vinden och orsaka skador på personer som är utomhus. Dessutom kan de orsaka skador på byggnaderna.

När stormen har avtagit kan fastighetsägare täcka över eventuella skador för att förhindra att de förvärras och minimera skadorna, till exempel genom att byta takpannor eller ta bort nedfallna träd.

”Det allra viktigaste är dock att inte riskera sitt liv under stormen! Du kan undvika fara genom att förbereda dig med mat, ficklampor och värme i förväg och stanna hemma eller söka skydd inomhus under hela stormen”, säger Erik Arvidsson.

Folksams råd vid kraftiga oväder:

  • Säkra lösa föremål i din trädgård, uteplats och balkong.
  • Dra in alla markiser.
  • Se till att du har mat, ficklampa och värme hemma om stormen skulle orsaka strömavbrott.
  • Om möjligt, ställ in din bil i en garage för att skydda den från flygande föremål.
  • Undvik att köra bil om möjligt.
  • När stormen avtar kan du försöka täcka över skador och ta hand om föremål som har blåst omkring.
  • Det allra viktigaste är att inte riskera livet. Håll dig helst inomhus under hela stormen.

Se till att du är förberedd på eventuella oväder och vidta åtgärder för att säkra din egendom och minska risken för skador.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *