Aurora 23

Försvarsmakten inleder snart den stora övningen Aurora 23, som kommer att involvera tusentals soldater och materiel från olika delar av Sverige och utlandet. För att förbereda dig inför övningen är det viktigt att veta vad som kan komma att påverka dig och vad du bör tänka på under denna period.

Övningen Aurora 23 och dess omfattning

Aurora 23 är en stor och omfattande försvarsövning som syftar till att stärka Sveriges försvarsförmåga och samarbete med andra länder. Övningen kommer att äga rum i flera delar av Sverige, från Skåne i söder till Norrbotten i norr. För mer information om var övningen äger rum, besök Försvarsmaktens hemsida.

Aurora 23 beräknas pågå mellan den 17 april till 11 maj 2023.

Hur påverkar det dig?

Under övningen Aurora 23 kommer det att finnas en ökad närvaro av militär personal och fordon på vägarna. Stora militära transporter på vägarna påverkar trafiken. Lågt flygande helikoptrar och stridsflyg kan orsaka överraskande buller. Militär personal är mer synlig än vanligt. Detta kan leda till ökad trafik och eventuella störningar i kollektivtrafiken. För att hålla dig uppdaterad om trafiksituationen rekommenderar vi att du följer Trafikverkets trafikinformation.

Det är också viktigt att vara medveten om att det kan förekomma ökad ljudnivå i samband med övningen, exempelvis på grund av skottlossning och flygövningar. Om du bor i närheten av övningsområdet kan det vara bra att förbereda dig genom att ha fönster och dörrar stängda och att informera barn och husdjur om situationen.

Vad bör du tänka på?

För att minimera påverkan på din vardag under övningen Aurora 23 rekommenderar vi att du:

  • Håller dig informerad om övningens aktiviteter genom att följa nyhetsuppdateringar och besöka Försvarsmaktens hemsida.
  • Planerar dina resor i förväg och tar hänsyn till eventuella trafikstörningar.
  • Förbereder dig och dina nära på ökad ljudnivå och militär närvaro i området.

För mer information om Aurora 23 kan du också kolla på följande film från Försvarsmakten:

Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *