Båtmotor

Enligt ny statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) har antalet stölder av båtmotorer i polisregion Stockholm minskat med hela 74 procent under 2022 jämfört med året innan. Detta är positiva nyheter för båtägare, men det är fortfarande viktigt att vidta åtgärder för att skydda sin båt och båtmotor mot stöld.

Minskningen av båtmotorstölder

Statistiken visar att det totalt anmäldes 207 stölder av båtmotorer i polisregion Stockholm under 2022, vilket är en minskning med 74 procent jämfört med året innan. Denna minskning tros bero på ett framgångsrikt arbete från polisen och samarbete med båtklubbar och båtägare. Det är dock viktigt att fortsätta arbeta för att minska båtrelaterade stölder ytterligare.

Tips för att skydda din båt och båtmotor

För att minimera risken för stöld av din båt och båtmotor finns det flera åtgärder du kan vidta. Här är några tips från både Polisen och Larmtjänst:

  • Använd lås av godkänd kvalitet för att låsa både båten och motorn.
  • Märk din båtmotor med personliga koder eller märkningssystem som DNA-märkning eller microdots.
  • Förvara båtmotorn i ett låst utrymme när den inte används, helst på en väl upplyst plats.
  • Använd ett startspärrsystem eller montera en GPS-spårare på din båt och båtmotor.
  • Försäkra din båt och båtmotor mot stöld och ha uppdaterad dokumentation om båten och motorn.
  • Delta i båtklubbens grannsamverkan och ha ömsesidig uppsikt över varandras båtar.

Fyll i ”Lilla båtkortet”

För att underlätta för polisen att hitta och återlämna din båt vid en eventuell stöld rekommenderas det att du fyller i ”Lilla båtkortet”. Det är en blankett från Larmtjänst där du antecknar uppgifter om din båt, båtmotor och annan viktig utrustning. Förvara kortet på en säker plats och ha det till hands om du behöver anmäla en stöld.

Sammanfattning

Antalet stölder av båtmotorer i polisregion Stockholm minskade drastiskt under 2022, men det är fortfarande viktigt att skydda din båt och båtmotor mot stöld. Genom att följa tips från polisen och Larmtjänst kan du minimera risken för stöld och bidra till en tryggare båtmiljö. Kom ihåg att fylla i ”Lilla båtkortet” för att underlätta för polisen vid en eventuell stöld och för att öka chansen att få tillbaka din båt och båtmotor. Fortsätt samarbeta med båtklubbar och grannar för att hålla ett öga på varandras båtar och för att upprätthålla en säker och stöldfri båtmiljö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *