Färsk tångsallad i keramisk skål med sesamfrön på träbordet

Att göra egen tångsallad behöver varken vara svårt eller kräva dyra ingredienser. Tång, ofta kallad för havets superfood, bjuder på spännande smaker och har en näringsprofil som få andra råvaror kan mäta sig med. Lär dig hur du enkelt skapar din egen tångsallad hemma.

Varför välja tång? Havets näringsrika superfood

Tång växer längs Sveriges kuster och är rikt på vitaminer, mineraler och antioxidanter. Flera arter, som bladtång och sockertång, används ofta i mat. Tång har höga halter av jod, kalcium och magnesium. Dessutom ger tång kroppen protein, fiber samt en säregen umamismak som lyfter många rätter.

De flesta arter går att plocka själv, men det finns också torkad tång i asiatiska butiker och hälsokostaffärer. Tänk på att alltid skölja vildplockad tång noga, och kontrollera att området inte är förorenat innan du plockar.

Så förbereder du tång för sallad

Att förbereda tång är enkelt. Skölj bladen i kallt vatten för att ta bort sand och saltrester. Skär sedan bort tjocka stjälkar om du använder exempelvis bladtång. Blanchera tången hastigt i lättsaltat kokande vatten, ungefär 30 sekunder, för att ta fram färg och mildra smaken. Skölj sedan i iskallt vatten och låt rinna av. Nu är tången klar att använda i sallad.

Recept: Klassisk tångsallad med japansk twist

En populär variant av tångsallad är inspirerad av sushi-restauranger men passar lika bra till vardags. Här kommer ett grundrecept som enkelt kan anpassas efter smak.

  • 50 g förberedd tång (t.ex. sockertång eller bladtång)
  • 2 msk risvinäger
  • 1 msk soja (mindre salt variant om du önskar mildare smak)
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 tsk socker
  • En nypa chiliflakes eller färsk chili (valfritt)
  • Rostade sesamfrön till topping

Blanda risvinäger, soja, sesamolja och socker i en skål tills sockret lösts upp. Lägg i tången och blanda ordentligt. Låt gärna dra i kylskåp 30 minuter före servering för djupare smak. Toppa med sesamfrön och eventuellt lite chili vid servering.

Variationer och serveringstips

Tångsallad fungerar fint som tillbehör till fisk, ris eller asiatiska rätter. Du kan också tillsätta tunna skivor av gurka, rättika eller morot för extra krisp. För svenska sommarmåltider smakar salladen utmärkt till grillat.

Vill du ha extra protein, passa på att lägga till tofu eller strimlad omelett. Prova gärna olika sorters tång – som havssallad eller rörhinna – för nya smakupplevelser.

Med tångsallad adderar du både smak och hälsa till din vardag. Det är dessutom ett hållbart val. Prova dig fram – havets superfood har något för alla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *