Rescue Strängnäs, Sjöräddningssällskapet

Strängnäs får egen sjöräddningsstation

Sedan 2009 har räddningsstationen i Västerås haft en båt och besättning placerad i Strängnäs, men vid årsskiftet uppgraderades man till en fullvärdig räddningsstation. Den nya stationen täcker en viktig del av mellersta Mälaren mellan Strängnäs och Enköping.

– För staden är det en stor skillnad att få Sjöräddningssällskapets röda prick på kartan, det blir tydligt för alla att vi finns här och täcker upp en viktig och välbesökt del av Mälaren. Strängnäs är ju en av Mälarens riktiga sjöstäder! Och för oss frivilliga sjöräddare är det fantastiskt roligt att få en egen station, säger Lars Tysklind, stationsansvarig på RS Strängnäs.

Lars Tysklind driver stationen tillsammans med 17 frivilliga sjöräddare. De förfogar över en öppen mindre räddningsbåt, Rescue Strängnäs, samt en inlånad svävare från Sjöfartsverket. Nu hoppas de kunna hitta donatorer för att utöka flottan med en åttameters sjöräddningsbåt. Strängnäs kommun har ställt upp med ett stationshus, och just nu är bygget i full gång. Inflytt sker i mars.

– Vårt stationshus ligger precis vid hamninloppet och ger oss ett utmärkt läge för att snabbt nå mellersta Mälarens vattenleder. Vi är väldigt glada över stödet från kommunen, säger Lars Tysklind.

Sjöräddningssällskapets operativa chef Andreas Arvidsson är stolt över att kunna välkomna RS Strängnäs som fullvärdig räddningsstation:

– Stationen och de frivilliga sjöräddarna har bevisat att de uppfyller de rutiner och färdigheter som krävs, och vi är glada över att de nu är en del av vår livräddande verksamhet på riktigt!

Källa/foto: Sjöräddningssällskapet

Kustliv är webbtidningen för dig som bor eller har fritidshus i närheten av den svenska kusten.

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>