Livboj på brygga

Antalet drunkningar ökar i år igen

Enligt Svenska Livräddningssällskapet omkom 38 personer genom drunkning under juli 2014, jämfört med 29 personer under juli 2013. Det är den högsta siffran sedan 2006 då 47 personer omkom genom drunkning.

Den vanligaste orsaken uppges vara relaterade till bad.

2014 Juli 2013
4 fritidsbåt 5
29 bad 17
5 övriga 7
38 totalt 29

Totalt har, till och med juli, 89 personer omkommit genom drunkning jämfört med 82 personer till och med juli förra året.

Kort sammanfattning för juli 2014

1/7 Övriga
Helsingborg, M-län
En kvinna i 45-årsåldern har hittats drunknad i vattnet vid Parapeten i Helsingborg. Polisen har inga misstankar om brott.

4/7 Bad
Skrea strand, Falkenberg, N-län
En kvinna i 70-årsåldern drunknade i samband med en simtur under kvällen.  Andra badande uppmärksammade att allt inte stod rätt till och drog in kvinnan till stranden men hennes liv gick inte att rädda.

6/7 Fritidsbåt
Surahammar, U-län
En 34-årig man som hittats död i Virsbosjön har identifierats. Troligen var det mannens kanot som hittades övergiven av en privatperson i början av juni.

6/7 Fritidsbåt
Norge
En 59-årig man från Göteborg drunknar i samband med att båten tar in vatten och de får lämna den.

7/7 Bad
Furusjön, Fritsla, Borås, P-län
En man i 75-årsåldern drunknade i samband med en simtur. Mannen hade på morgonen gått till sjön för att ta sig en simtur. En kvinna berättar att mannen, som simmade strax bakom henne, plötsligt försvann. Räddningspersonal som kom till platsen efter att ha blivit larmade hittade efter en stund mannen drunknad.

9/7 Bad
Skrea strand, Falkenberg, N-län
En man i 80-årsåldern drunknade i samband med att han var ute och simmade på Skreanäs. Efter att han tagits upp ur vattnet av en annan badare då han sågs ligga och flyta en bra bit ut från land försökte ambulanspersonal rädda mannens liv men misslyckades.

9/7 Bad
Holmenvattnet, Munkedal, O-län
En 42-årig man försvann i samband med en simtur. Vittnen ska ha sett mannen simma och senare hört honom ropa på hjälp. Mannen hittades drunknad den 15/7.

10/7 Bad
Malmö, Ribersborgsbadet, M-län
En äldre man drunknade i samband med bad. Räddningstjänst påbörjade HLR. Dödförklarades senare på akuten.

10/7 Bad
Krokviks badplats, N-län
En man i 70-årsåldern drunknar vid Kroksviks badplats i Halland. Anhöriga börjar ge hjärt-lungräddning. Mannen avlider senare på Varbergs sjukhus.

16/7 Bad
Barfotens camping, Otterbäcken, Gullspång, R-län
En 33-årig man omkom i drunkningsolycka vid badplats när han skulle simma ut till en flytbrygga. Mannen hittades på botten efter att ha varit saknad i cirka en timma.

17/7 Bad
Falsterbo, M-län
En 79-årig kvinna hittades flytande i vattnet liggande på mage vid en badbrygga. Kvinnan badrock låg på stranden så det är troligt att hon tagit sig till stranden för att bada.

18/7 Bad
Almunecar, Spanien
En 55-årig svensk kvinna har hittats drunknad i en pool i bostadsområdet El Capricho, Spanien. Omständigheterna kring dödsfallet är oklara.

18/7 Bad
Dalälven, Leksandsbron, W-län
En man i 60-årsåldern drunknade i samband med en simtur i älven. Mannen hittades av räddningstjänsten cirka sex meter från stranden.

20/7 Bad
Kalvsjön, Järvsö, X-län
En 23-årig asylsökande man drunknade i samband med en simtur i Kalvsjö. Mannen hade simmat tillsammans med några kamrater från en flotte när han plötsligt sjönk.

20/7 Bad
Kreta, Grekland
En man i 60-årsåldern hemmahörande i Östersund hittades död i vattnet efter en simtur.

21/7 Fritidsbåt
Sandhamn, Stockholm, AB-län
En man föll över relingen på en båt. Dykare hittade senare mannen död.  Händelsen inträffade i gästhamnen.

21/7 Bad
Bråviken, Nävekvarn, D-län
En 78-årig man försvann i samband med en simtur. Mannen påträffades en timme senare. HLR påbörjades men mannens liv gick inte att rädda.

22/7 Bad
Sjön Trekanten, Liljeholmen, Stockholm, AB-län
En man i 65-årsåldern drunknade i samband med bad. Personer hade sett mannen gå i vattnet men när han inte kom upp efter cirka en timme larmades räddningstjänsten som hittade mannen i strandkanten. Ambulans-personal påbörjade HLR men mannens liv gick inte att rädda.

22/7 Bad
Ösbysjön, Djursholm, AB-län
En man i 25-årsåldern drunknade efter det att han hade hoppat i vattnet i Ösbysjön, Djursholm. Efter en knapp timme lyckades räddningspersonalen få upp mannen ur vattnet och förde honom då till sjukhus. Senare under kvällen konstaterades det att mannen avlidit.

22/7 Bad
Ljusnan, Abrå, Bollnäs, X-län
En 20-årig man drunknade efter simtur över Ljusnan. Han simmade med två jämnåriga kamrater som efter ett tag upptäckte att han var borta. Mannen hittades den 25/7 drunknad.

22/7 Bad
Ösbysjön, Danderyd, AB-län
En man i 25-årsåldern sågs hoppa från brygga men kom inte upp och räddningstjänsten larmades. Mannen hittades senare under bryggan. HLR påbörjades men hans liv gick inte att rädda.

24/7 Bad
Lidköping, R-län
En äldre man som gått ut på brygga för att bada, hittades senare livlös i vattnet. Hans liv gick inte att rädda och det är oklart vad som orsakade drunkningen.

25/7 Övriga
Bredsand, Sundsvall, Y-län
En 64-årig kvinna drunknade efter att hon hamnat under vattnet. Hon blev uppdragen och fick HLR. Kvinnan avled senare på sjukhus.

25/7 Bad
Lytterstabadet, Vingåker, D-län
En 68-årig kvinna drunknade i samband med bad. En anhörig hörde henne ropa på hjälp och hämtade en lång pinne för att hjälpa henne. När han kom tillbaka låg hon medvetslös med ansiktet ned i vattnet.

25/7 Bad
Dalby stenbrott, M-län
En 31-årig man drunknade i samband med bad. Mannen var uppdragen ur vattnet när räddningstjänsten kom till platsen. Mannen fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

25/7 Bad
Magnarp, Ängelholm, N-län
En man 25-årsåldern drunknade i samband med att han badade med några vänner. De hittade honom livlös i vattnet och drog upp honom ur vattnet och larmade samt påbörjade HLR. Mannen avled senare på sjukhus.

25/7 Bad
Varamoviken, Motala, E-län
En man i 30-årsåldern, låg minst tio minuter under vatten innan räddningstjänsten lyckades få upp mannen ur vattnet då var han vid medvetande, HLR påbörjades och mannen fördes till sjukhus. Tillståndet försämrades och mannen avled. Det är okänt hur olyckan gått till.

25/7 Bad
Lannfallssjön, Nässjö, F-län
En man i 20-årsåldern, bosatt på Migrationsverkets anläggning, har drunknat efter att ha hoppat i vattnet.

Det var sex kamrater som var ute i en båt, ingen kunde simma och ingen hade flytväst. Alla hoppade i vattnet cirka 30 meter från land.  Kamraterna såg mannen försvinna under ytan. Dykare fann efter några dagar mannen.

25/7, Bad
Tisnaren, Lytterstabadet, D-län
En 68-årig kvinna drunknade då hon inte kunnat ta sig upp ur vattnet själv. Trots återupplivningsförsök gick hennes liv inte att rädda.

26/7 Övriga, Fiske
Männikkö, Pajala, BD-län
En 72-årig man, vadade ut i vattnet iklädd fiskeväst och vadarbyxor under en fisketävling. En stund senare sågs han ligga livlös i vattnet, flytande nedströms innan två båtar fick tag i honom. HLR påbörjades men hans liv gick inte att rädda.

26/7 Fritidsbåt
Alnö, Sundsvall, Y-län
En 59-årig man ramlade i vattnet från sin båt som låg förtöjd i småbåtshamnen. Mannen fick snabbt HLR men han liv gick inte att rädda.

26/7 Bad (fritidsbåt)
Björksundet, Hjälmaren, T-län
En 73-årig man drunknade i samband med bad från båt. De två männen i båten stannade för att bada och då försvann 73-åringen. Ett stort räddningspådrag sökte mannen som hittades den 30 juli.

27/7 Bad
Hättebaden, Tranås, F-län
En man i 50-årsåldern badade med vänner och hoppade ifrån brygga. Av någon anledning försvann han i vattnet – utan att vännerna märkte något. De trodde först att han gått iväg. Efter några timmar larmade de räddningstjänsten som fann mannen på fyra meters djup vid bryggan.

28/7 Bad
Sjön Drammen, Olsbenning, Norberg, U-län
En 56-årig man omkom i en badolycka. Mannen hade gett sig ut för att simma i sjön. Han hittades senare livlös i vattnet.

29/7 Bad
Australien
En 25-årig svensk man har troligen drunknat under en simtur norr om Sydney. Enligt en vän så fick mannen problem och försvann under vattnet. Polisen har letat efter mannen både till sjöss och på land sedan försvinnandet.

30/7 Bad
Häggvik, Kramfors, Höga Kusten, Y-län
En 75-årig man drunknade i samband med bad. Grannar såg mannen simma ut till en flytbrygga, sedan försvann han. Räddningstjänsten draggade botten utan att hitta något. Polisen övertog sökandet och dagen efter, tack vare en privatperson som dök, hittades mannen.

31/7 Övriga
Bälstaån, Sundbyberg, Stockholm, AB-län
En person (troligen man) hittas avliden i Bällstaån i närheten av Ulvsunda. Polisen larmades till platsen vid 12-tiden. I nuläget finns inga misstankar om brott.

31/7 Övriga
Öhmanskajen, Norrköping, E-län
En äldre kvinna hittas drunknad i närheten av Öhmanskajen i Norrköping.

Källa: Svenska Livräddningssällskapet

Kustliv är webbtidningen för dig som bor eller har fritidshus i närheten av den svenska kusten.

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>