Prick

Lågt vattenstånd sätter fritidsbåtarna på grund

Den senaste tidens låga havsvattenstånd på syd- och ostkusten har gett upphov till ovanligt många grundstötningar med fritidsbåtar. När havsytan ligger flera decimeter lägre än normalt blir trygga passager plötsligt riskfyllda och Svedea uppmanar nu alla båtägare att studera havsvattenståndet innan båtturen.

En av de vanligaste skadeorsakerna till sjöss är att gå på grund. I sommar har havsvattenståndet varit ovanligt lågt på syd- och ostkusten och många båtägare har fått uppleva obehaglig närkontakt med stenar och hällar under vattenytan.

– Vi har haft ett stort antal grundstötningar i sommar. I många fall har båtägarna färdats i kända vatten men överraskats av stenar de normalt passerar med god marginal, säger Göran Södergren, produktchef för båtförsäkring på Svedea.

Det finns goda möjligheter att skaffa sig detaljerad information om havsvattenståndet. SMHI:s webbtjänst erbjuder både aktuella uppgifter och prognoser för hela Sveriges kust.

– Vi rekommenderar alla båtägare att skaffa sig information om havsväder och vattenstånd. Om inte annat så bör man tänka till om det är långt ned till båten när man kliver ombord. Även om vattenytan är lika obruten som vanligt så är det andra förutsättningar som gäller vid lågvatten. Där du normalt passerar obehindrat kan några decimeters lägre havsvattenstånd innebära stora risker för grundkänning, säger Göran Södergren.

Källa: Mynewsdesk

Kustliv är webbtidningen för dig som bor eller har fritidshus i närheten av den svenska kusten.

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>