Båtmotor

Ökat antal båtmotorstölder i Stockholms län

Båtstölder är ett återkommande problem varje år och antalet stölder har ökat med 44 procent under det här kvartalet jämfört med samma period förra året. Hittills i år har 117 stölder av båtmotorer anmälts i Stockholms län och antalet fortsätter att öka. I en intervju som Sveriges radio har gjort säger båtägare Mats Lejmyr så här: ”Vi ser till att vi en har ordentlig grind här. Somliga har bara staket och det är mer riskabelt eftersom det går att klippa upp.”

Mats och Elisabet Lejmyr har sin båt liggande på en båtklubb i Norrtälje. De har inte själva blivit utsatta för någon stöld och tror att det kan bero på att deras båtplats ligger nära en väg. De är dock väldigt medvetna om vilka metoder tjuvarna kan använda sig av.

”Man tar olika chanser för att rekognosera och se vad som finns. En annan båtklubb upptäckte någon som for runt bryggan och fiskade. Men de fiskade inte utan kollade vilka motorer som fanns. Sen försvann motorerna”, berättar Mats Lejmyr för Sveriges radio.

Monica Östgren som arbetar inom Sjöpolisen tror att det ökade antalet stölder beror på den milda vintern. Det har då varit mycket lätt för tjuvarna att ta sig fram till båtarna och se vad det är för motorer på dem. Hon menar att det absolut bästa sättet att skydda sig på är att helt enkelt ta bort motorn från båten. I intervjun säger hon såhär: ”Man måste låsa in sina grejer och ha uppsikt över dem. Sen är det bra om man märker sin motor, men det försvårar ju inte stölden.”

Källa: Sveriges Radio

Kustliv är webbtidningen för dig som bor eller har fritidshus i närheten av den svenska kusten.

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>