Kustbevakningen, KBV 312

Den 3 juni gick Kustbevakningen ut med ett varsel på 125 tillsvidareanställda i åtta av de 13 län som de har verksamhet i. Anledningen är att de kommer sakna 133 miljoner kronor i budgeten för 2016. De åtta berörda länen är Västernorrland, Gävleborg, Stockholm, Södermanland, Östergötland, Blekinge, Skåne och Västra Götaland.

Neddragningen på 133 miljoner kronor kräver stora ingrepp i verksamheten, bland annat en minskning av antalet befattningar, kuststationer och fartyg. På grund av uppsägningstider och liknande faktorer tar dessa återgärder lång tid att genomföra. Neddragningen kommer att medföra 30-40 procent minskad övervakning och ordningshållning till sjöss, längre insatstider för att rädda liv och miljö samt minskad förmåga att upptäcka oljeutsläpp. Fem sjöövervakningsfartyg ska säljas och sju kuststationer ska avvecklas. För att få ekonomin i balans till 2015-2016 behöver varslen läggas redan nu.

Konsekvenserna av varslet kommer att bli att Kustbevakningens närvaro till sjöss minskar. Därmed försämras beredskapen för räddningstjänst och uthålligheten minskar samtidigt som insatstiderna ökar. Detta medför en ökad risk för att olika utsläpp når kusten och ger en negativ påverkan på miljö och liv samtidigt som det ger ökande kostnader för samhället. Minskar den förebyggande övervakningen till sjöss så kommer också förekomsten av överträdelser att öka, precis som risken för olyckor i sjötrafiken.

”Jag beklagar att vi behöver varsla och den oro det skapar hos personalen. Vi fortsätter att arbeta för att vi ska få ökade anslag i höstens budgetproposition och därmed slippa uppsägningar vid årsskiftet” säger Kustbevakningens generaldirektör Judith Melin.

Källa/foto: Kustbevakningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *