Vithaj

Enligt danska experter finns vithajen snart vid Danmarks kust

De danska experterna baserar denna teori på att olika observationer av klumpfisk och andra arter från Medelhavet har upptäckts vid den danska kusten. ”Man säger sig ha sett vithaj i England, så kanske är den redan här utan att ha blivit observerad” säger Rune Kristiansen på Kattegattcentret i Köpehamn till den danska tidningen mx.dk. Han menar ändå att badgäster inte har någonting att vara rädda för. Som badgäst ska man tänka mer på själva badsäkerheten än på hajar, eftersom det är betydligt fler som dör av drunkning än av hajangrepp.

En vithaj kan bli omkring 4 meter lång och påträffas närmast i Medelhavet. Många förknippar vithajen med rädsla och respekt. Ser man till hajens matvanor och storlek så är den potentiellt farlig för människor. Sannolikheten för att man ska bli biten av en vithaj, eller någon annan haj, är ändå väldigt liten.

Hajexperten Charlott Stenberg är kritisk till spekulationerna. Hon tror att de danska experternas uttalanden är baserade på att en märkt vithajshona för cirka ett år sedan simmat från Florida, längs den mittatlantiska ryggen, upp i höjd med England. Den mittatlantiska ryggen ligger långt utanför den Engelska kusten och hajhonan kom aldrig ens nära kusten innan hon simmade tillbaka till Florida igen.

Hon berättar också att det i princip varje sommar rapporteras om vithajsobservationer längs Englands kust men att det alltid visar sig vara en Brugdhaj. En Brugdhaj är en stor hajart, som även förekommer i Sverige, men den är planktonätare. På frågan om varför hon tror att dessa spekulationer om vithajar förekommer år från år i England svarar hon:
”Man kan säga att de vill förtvivlat gärna se en.”

Kustliv är webbtidningen för dig som bor eller har fritidshus i närheten av den svenska kusten.

Läs mer om

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>